Articole utile
Cum sa alegi o imprimanta
Stiu. Sunt o mie si-una de modele de imprimanta, si fiecare dintre ele este “Cea mai buna!”. Din anumite puncte de vedere, asa si este. Mai rau este ca nu Romania a fost modelul economic pe care l-au targetat producatorii, si ca urmare, odata cu inaltele performante ale imprimantelor, au sosit pe plaiurile mioritice si costurile lor de exploatare la fel de “occidentale”.
Scopul acestei serii de articole este tocmai de a oferi cumparatorului prudent un punct de plecare (uneori, destul de pesimist), care sa-l ajute sa ia o decizie in cunostinta de cauza. Intrebarea nu este: "Ce imprimanta sa cumpar?". Ar fi prea simplu sa iti raspund cu un model, sau doua, sau douazeci – si gresit! Intrebarea corecta este: "Care e imprimanta de care am nevoie?".
Imprimantele monocrome si de ce nu se impaca cu PDF-urile
E adevarat ca nimic nu se mai face cum se facea odata. Aproape! In cazul imprimantelor laser monocrome, zicala nu se aplica. Printerele laser alb-negru se fac la fel cum se faceau odata! :). Din fericire, deoarece tehnologia este una foarte fiabila, si din pacate, pentru ca nu exista nicio imbunatatire semnificativa!
Poate vi se pare ciudat, dar acum, la 40 de ani de la productia primului printer laser comercial, IBM 3800, tehnologia nu s-a schimbat prea mult. S-a schimbat atat de putin, incat, diferentele dintre, sa zicem, un HP LaserJet seria 4 produs in 1994, cu o rezolutie de 600x600dpi (dots per inch) si pana la 17ppm (pages per minute) si, sa zicem, un HP LaserJet P1102 produs in 2014, cu 600x600dpi si 18ppm este... anul fabricatiei! De ce ele, indiferent cand au fost produse, printeaza PDF-uri sters?
Ce sunt Chip-urile electronice si la ce (nu) folosesc
Multi dintre noi ne aducem aminte, de acum cativa ani (am preferat "cativa", ca sa nu para prea multi :) ), ca, pentru a reincarca un cartus laser, nu era nevoie decat de toner. Si functiona perfect, fara chip-ul atotprezent din zilele noastre. O veste buna e ca si acest chip foloseste la ceva. Vestea proasta e ca la nimic bun. Alta veste buna e ca exista cartuse care se pot incarca fara chip. Vestea proasta e ca nu prea multe.
Initial, cartusele cu toner nu contorizau deloc numarul de pagini printate, ci ele erau numarate de softul imprimantei. Estimarea paginilor ramase se facea pe baza unor calcule de acoperire cu toner a paginilor printate. Cand se ajungea la 0, imprimanta te 'ruga' sa schimbi tonerul. Apasai 1 buton, il scoteai, il reincarcai (daca vroiai - daca nu, il storceai pana la ultimul fir de toner), il puneai inapoi si continuai printarea. De ce nu se mai pot folosi cartuse incarcate fara chip?
Cand se poate incarca un cartus cu alta culoare?
In functie de tipul imprimantei inkjet (grafica, photo, plotter etc), exista un minim de 2 cartuse folosite: black si tri-color (cyan, magenta, yellow intr-un singur cartus - CMY). Alte imprimante inkjet folosesc cele 4 culori, black, cyan, magenta si yellow in cartuse separate. Imprimatele inkjet photo mai au, pe langa cele 4 de baza, si variatiuni care asigura finetea detaliului: light gray, light cyan, light magenta. Imprimantele laser color folosesc, in totalitate, doar cele 4 culori de baza (CMYK).
Dupa cum este si de asteptat, cartusele monocolore (cu o singura culoare) ale unei imprimante color, fie ele laser sau inkjet, nu se consuma in acelasi ritm. In functie de tipul, culoarea si acoperirea imprimarilor efectuate, unul sau altul dintre cartusele color poate sa se termine inaintea celorlalte. Care dintre aceste cartuse, de o anumita culoare, cand se golesc, pot fi incarcate cu alta culoare de care avem nevoie, si cand?
- Toate drepturile de autor pentru materialele originale, respectiv textele si articolele publicate, apartin SC Save Computers Impex SRL.
- Reproducerea lor, in forma integrala, partiala sau modificata, este interzisa, fara acordul scris din partea SC Save Computers Impex SRL.
- Toate siglele, logo-urile si marcile inregistrate apartin posesorilor lor, si sunt folosite in articolele de mai sus cu scop descriptiv.