Multi dintre noi ne aducem aminte, de acum cativa ani (am preferat "cativa", ca sa nu para prea multi :) ), ca, pentru a reincarca un cartus laser, nu era nevoie decat de toner. Si functiona perfect, fara chip-ul atotprezent din zilele noastre. O veste buna e ca si acest chip foloseste la ceva. Vestea proasta e ca la nimic bun. Alta veste buna e ca exista cartuse care se pot incarca fara chip. Vestea proasta e ca nu prea multe.
Initial, cartusele cu toner nu contorizau deloc numarul de pagini printate, ci ele erau numarate de softul imprimantei. Estimarea paginilor ramase se facea pe baza unor calcule de acoperire cu toner a paginilor printate. Cand se ajungea la 0, imprimanta te 'ruga' sa schimbi tonerul. Apasai 1 buton, il scoteai, il reincarcai (daca vroiai - daca nu, il storceai pana la ultimul fir de toner), il puneai inapoi si continuai printarea. De ce nu se mai pot folosi cartuse incarcate fara chip?
Ce este un chip (sau in romaneste, 'cip')?
CIP, cipuri, s. n. (Electron.) Bucată mică de material semiconductor care suportă unul sau mai multe circuite integrate. – Din engl. chip. Sursa: DEX '09 (2009)
Cartusele de toner (despre ele vorbim in acest articol, deoarece cartusele inkjet, in 99.99% din cazuri nu au chip inlocuibil), nu au in interior vreun sistem de masurare mecanica a cantitatii de toner ramase. Nu se masoara mecanic nici cantitatea de toner folosita la printare, sau greutatea cartusului. Singurul mod prin care imprimantele sunt informate despre cat toner exista (sau se presupune ca exista) in cartus este prin chip-ul care a contorizat paginile printate. Noi fiind, chip-urile contin o valoare fixa - spre exemplu: 2000 pagini. Pe masura ce ele se consuma, se poate vizualiza cantitatea estimata de toner ramasa. Dupa ce aceasta valoare ajunge la 0, incep problemele.
Primele cartuse care au fost dotate cu un chip l-au folosit in scopuri benigne. Chip-ul prelua contorizarea paginilor printate de la imprimanta, stocand aceasta informatie si permitandu-i astfel utilizatorului sa foloseasca mai multe cartuse in acelasi timp. Fiecare dintre cartuse, prin informatia din chip-ul propriu, reflecta, odata introdus in imprimanta, cantitatea de toner ramasa. Softul imprimantei informa utilizatorul despre acest lucru fara a lua masuri drastice odata ce un cartus (sau mai precis, chip) era consumat. Insa odata cu evolutia consumatorismului, imprimantele au devenit neiertatoare cu utilizatorul: odata ce contorul din chip ajunge la 0 pagini disponibile, imprimantele nu mai colaboreaza. Pur si simplu afiseaza un mesaj de eroare de tipul "Toner Exhausted" sau "Toner Empty" sau "Replace Cartridge" si refuza sa mai primeasca comenzi. Nu conteaza ca ai fax-uri in asteptare in memoria multifunctionalului, nu conteaza ca ai de printat un raport super-rgent, ele nu mai merg. Si mai ales, nu conteaza ca in cartus, de fapt, MAI EXISTA TONER!
Pentru a putea debloca situatia si imprimanta, trebuie - teoretic - inlocuirea cartusului vechi cu unul nou. Acest cartus va permite din nou printarea numai si numai din cauza chip-ului 'plin' cu care este dotat. Ipotetic vorbind, daca un cartus ar fi complet epuizat, dar ar avea un chip neconsumat, imprimanta ar permite printarea. Asadar, pentru a simula existenta unui cartus nou, trebuie ca, odata cu reincarcarea cartusului, sa fie inlocuit si chip-ul vechi, gol, cu unul nou si, evident, plin. Cu alte cuvinte, ai un chip, ai un cartus. Problema este ca acest chip adauga in mod inutil costuri suplimentare pentru utilizatorul care doreste sa o reincarcare a cartusului lui.
Luand chip-ul drept criteriu, cartusele sunt de mai multe feluri:
- Cartuse fara chip. Destul de multe modele, dar din ce in ce mai vechi, si cu imprimante care cedeaza si trebuie inlocuite. Exemple: arhicunoscutul HP Q2612A, Canon EP-27, Xerox 3117 etc. Ele functioneaza mult si bine, pana raman fara toner si chiar dupa, daca insisti. Imprimantele cu astfel de cartuse trebuie curatate, parfumate si sa primeasca trandafiri de 14 Februarie.
- Cartuse cu chip cu rol informativ. Nu sunt multe deloc. Cartuse precum HP Q5949A au nevoie de inlocuirea chip-ului doar daca acesta se defecteaza, imprimanta permitant printarea chiar si cu mesajul de "Cartridge Empty".
- Cartuse cu chip care blocheaza printarea.
- Cele mai multe dintre ele sunt cele care necesita inlocuirea chip-ului la fiecare reincarcare. Exemple: prea multe! HP 285A, 278A, CB 540A, Lexmark X640, Xerox 3300, Konica-Minolta 4690 etc.
- Foarte putine modele permit interventii hardware asupra chip-ului, in general conectarea unor pini ale circuitelor integrate pentru a reseta contorul la fiecare pornire (precum Xerox 3140).
- Mai ales pentru multe modele marca SAMSUNG, exista varianta resoftarii imprimantei. Dupa resoftare, imprimanta va permite folosirea de cartuse incarcate fara a mai schimba chip-ul. Vreodata. Mai multe detalii despre resoftare puteti citi ceva mai jos in acest articol.
- Cartuse cu parghie de resetare mecanica (resetor). Acestea se regasesc la marca Brother, atat la cartuse monocrome (alb-negru), cat si color. Cartusele Brother DEMO (adica acelea cu care sunt livrate imprimantele noi) nu au acest resetor, in general. Cartusele achizitionate ulterior, separat de imprimanta, au. Din fericire, se pot monta resetoare si pentru cele care nu au avut initial.
- Cartuse cu card de activare. Imprimante precum Xerox 3100, Philips 6020 sau Konica-Minolta 1680 folosesc acest sistem, punand chip-ul pe un card cu... chip! Cartusele noi sunt contin cate un card in cutie, care poate fi folosit o singura data. In cazul cartuselor reincarcate, trebuie achizitionat si cate un card de resetare nou care sa deblocheze imprimanta la fiecare nou ciclu de folosire.
Resoftarea Imprimantei
Imprimantele recente marca Samsung, si intr-o mai mica masura Xerox si Dell, pot beneficia de aceasta inlocuire a firmware-ului (softul intern) cu care sunt livrate cu un altul, modificat pentru a avea contorul de pagini blocat. Acest soft este construit strict pentru fiecare imprimanta in parte, luand in calcul seriile electronice unice ale echipamentului si consumabilului. Odata instalat, noul soft anuleaza nevoia inlocuirii chip-ului electronic la fiecare reincarcare. Mai mult decat atat, ESTE OBLIGATORIU ca absolut orice cartus este folosit cu aceste imprimante resoftate sa aiba chip-ul eliminat sau acoperit cu banda izolatoare. In caz contrar, imprimantele vor citi informatia din chip si vor debloca acel contor blocat in urma resoftarii. Acest lucru este valabil si pentru orice cartuse noi, originale sau compatibile, achizitionate ulterior resoftarii imprimantei.
Nu uita:
- Resoftarea se executa o singura data si necesita transportarea imprimantei la laborator.
- Indeparteaza sau elimina chip-ul de pe orice cartus introdus intr-o imprimanta resoftata.
- Nu arunca niciodata cartusul - si mai ales chip-ul - cu care s-a facut resoftarea. Daca nu ai respectat punctul de mai sus, ele te pot salva de la a plati o noua resoftare.
- Resoftarea duce la pierderea garantiei imprimatei. La fel ca si reincarcarea de cartuse. Dar stim amandoi, este greu sa cumperi un cartus nou, care costa mai mult decat imprimanta in unele cazuri, de fiecare data cand el consuma.