Cand se poate incarca un cartus cu alta culoare?

In functie de tipul imprimantei inkjet (grafica, photo, plotter etc), exista un minim de 2 cartuse folosite: black si tri-color (cyan, magenta, yellow intr-un singur cartus - CMY). Alte imprimante inkjet folosesc cele 4 culori, black, cyan, magenta si yellow in cartuse separate. Imprimatele inkjet photo mai au, pe langa cele 4 de baza, si variatiuni care asigura finetea detaliului: light gray, light cyan, light magenta. Imprimantele laser color folosesc, in totalitate, doar cele 4 culori de baza (CMYK).

Dupa cum este si de asteptat, cartusele monocolore (cu o singura culoare) ale unei imprimante color, fie ele laser sau inkjet, nu se consuma in acelasi ritm. In functie de tipul, culoarea si acoperirea imprimarilor efectuate, unul sau altul dintre cartusele color poate sa se termine inaintea celorlalte. Care dintre aceste cartuse, de o anumita culoare, cand se golesc, pot fi incarcate cu alta culoare de care avem nevoie, si cand?

CMYK

Campioane la capitolul viteza de golire sunt cartusele negre si la mare distanta, cele galbene. In mod evident, cartusul negru (Black sau BK sau doar K in formula CMYK) este folosit mai mult pentru ca exista tot felul de printuri monocrome: facturi, devize, referate, texte de carti, tabele contabile etc. Galbenul, (Yellow sau Y) in schimb, in mod practic, intra in compozitia mai multor culori imprimate decat cel bleu (Cyan sau C) sau cel roz (Magenta sau M). Atat de des se intampla acest lucru incat multe imprimante au atat cartusul negru mai mare decat celelalte cat si sunt destule cazuri in care chiar si cel galben este supradimensionat. Acest fapt duce la un fenomen curios, in functie de marca imprimantei: dupa caz, cartusele negre sa fie ori mai scumpe decat celelalte (deoarece au capacitate mai mare) ori mai ieftine (deoarece se consuma si se schimba mai des).

Articol necesar pentru explicatiile de mai jos: Ce sunt Chip-urile electronice si la ce (nu) folosesc

Si ajungem la intrebarea din titlul articolului, cauzata de nevoia si tentatia, mai mult decat ocazionala, de a incarca unul dintre cartusele goale, de schimb, cu alta culoare decat au fost ele initial, si pe care o folosim mai intensiv. Raspunsurile sunt dupa cum urmeaza, in functie de imprimanta:

 • Inkjet (cu cerneala). Regula de baza e ca si acolo unde se poate schimba culoarea, se poate numai in sensul cartus color incarcat cu cerneala neagra. Inversul este imposibil, deoarece buretii din interiorul cartuselor, odata imbibati in culoarea neagra, nu mai pot fi curatati si orice culoare de cerneala ai pune, ar printa foarte foarte inchis - chiar negru!
  • Cu 2 cartuse: negru si tri-color. In primul rand, cartusele nu pot fi inversate intre ele in socket-ul carului imprimantei deoarece imprimanta va detecta problema si nu va permite printarea. Pe langa asta, cartusul negru, cu un singur compartiment de cerneala si un singur cap de printare functioneza in mod diferit de cel color, cu 3 compartimente si 3 sectiuni in capul de printare. Totusi, exista o combinatie in care se poate face ceva! Daca imprimanta permite functionarea numai cu cartusul color, atunci ea va incerca sa obtina culoarea neagra prin suprapunerea tuturor celorlate 3 culori. E adevarat, nici nu iese prea negru (ci un gri mai inchis) si printeaza si de mult mai lent si se consuma de 3 ori mai multa cerneala, dar in acest caz, incarcand cartusul color cu negru, se va obtine macar culoarea neagra in loc de gri, printand normal. SAU se poate selecta tot textul (de exemplu in Word) si i se poate atribui o culoare de baza din cele 3 aflate initial in cartusul color. In acest fel, imprimanta va folosi numai cerneala din compartimentul respectiv, care este neagra!
  • Cu 4 cartuse: cyan, magenta, yellow, black (CMYK). Aceste imprimante au capul de printare fix, in imprimanta, atasat la carul fixat pe axul principal, cartusele fiind numai niste simple recipiente.
   • Cartuse fara chip electronic. Daca dimensiunile nu sunt diferite, cartusele color pot fi incarcate cu culoarea neagra. Dar de multe ori, cartusul negru este mult mai mare decat cele color, si ca urmare nu incape in soclul respectiv. Incarcarea unui cartus color cu alta culoare decat negru va avea ca rezultat o culoare combinata. De exemplu, un cartus galben umplut cu albastru va printa verde, datorita buretilor din interior.
   • Cartuse cu chip electronic. In acest caz lucrurile se complica. Daca este posibila si inlocuirea chip-urilor cartuselor intre ele, atunci situatia se incadreaza la punctul de mai sus. Daca chip-urile sunt incastrate in cartus, sau daca exista ghidaje fizice care fac sa nu poti sa introduci un cartus in alta parte decat la locul lui, atunci schimbul culorii nu are sens.
  • Photo (cu mai mult de 4 cartuse). Cele 2 variante de mai sus, de la imprimantele inkjet cu 4 cartuse, sunt, in general valabile si aici, cu 2 mentiuni importante:
   • Cartusele cu culori photo (light grey, light cyan, light magenta) sunt de cele mai multe ori mai inguste decat variantele lor normale (light = ton deschis). Acest lucru face schimbul locurilor imposibil.
   • Daca nu au chip si totusi au aceleasi dimensiuni, variantele 'light' chiar pot fi incarcate cu success cu cerneala de aceeasi culoare, in varianta intensa (din light in normal).
 • Laser (cu toner) color. Aici lucrurile sunt MULT mai permisive. Practic orice e posibil! Toate imprimantele laser color folosesc 4 cartuse CMYK, si in general, numai eticheta si informatia din chip-urile electronice difera. Singurele restrictii majore sunt a) existenta unor ghidaje menite sa nu permita utilizatorului sa le introduca gresit si b) dimensiunile fizice diferite, cartusul negru fiind de multe ori mai mare decat cele color.
  • Cu cartuse identice d.p.d.v. fizic. Aceste cartuse nu au dimensiuni diferite sau ghidaje fizice care sa impuna introducerea numai in slot-ul lor dedicat per culoare. Cu o curatare/aspirare temeinica urmate de tratarea rolelor cu burete cu solventi speciali care indeparteaza tonerul vechi, se poate incarca ORICE cartus cu ORICE culoare. Bineinteles, acest lucru implica si folosirea unui chip electronic nou corespunzator culorii respective.
  • Cu cartuse diferite d.p.d.v. fizic.
   • Diferente numai la nivel de ghidaje. Aceasta nu e o problema foarte mare, fiind relativ simplu sa modificam ori cartusele, ori imprimanta, ca sa permita inversarea culorilor.
   • Diferente de gabarit. Acest lucru inseamna ca nu se pot inlocui intre ele decat cartusele cu aceleasi dimensiuni, adica, in general, culorile intre ele (fara negru).
 • Laser monocrome (alb-negru). A dori sa incarci un cartus negru cu alta culoare, desi nu e inimaginabila, e o situatia improbabila, si din pacate, si imposibila. Pe langa faptul ca tonerul color are o intensitate mult mai mica decat negrul, pe care se bazeaza pentru a obtine tonuri inchise, el are si o compozitie chimica foarte diferita de cel folosit in imprimante monocrome. Tonerul negru monocrom (spre deosebire de cel color, chiar daca de culoare neagra), este mult mai ieftin decat cel color datorita granularitatii mai mici (particule de toner mai mari, mai neregulate si mai abrazive), proprietatilor electromagnetice etc. Acest lucru inseamna ca daca folosim un toner destinat unei imprimante color, chiar si negru, intr-un cartus de imprimanta monocrom, cu tolerante mult mai mari, tonerul pur si simplu va curge in imprimanta prin toate colturile si orificiile posibile.

O sintetiza a situatiilor de mai sus ar fiurmatoarea: cartusele LASER color pot fi incarcate cu alta culoare decat ceainitiala de cele mai multe ori, iar cartusele INKJET, numai de cele color cuculoare neagra si numai cand cartusele au dimensiuni diferite si chip-uriinlocuibile, sau deloc. Simplu nu? :)

Pentru a confirma ca si in cazul cartuselor Dvs. este posibila incarcarea cualt toner, luati legatura cu departamentul nostru de ofertare.